Επικεφαλίδες:

Το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Δ.Σ. Σύρου για τη συνάντηση της 21ης Αυγούστου

hermouplis Μολονότι η πρόσκληση του Προέδρου του Δ.Σ. Σύρου ήταν αναμφίβολα - τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων - προσκλητήριο ανασύνταξης και αγώνα, τα αποτελέσματα της συνάντησης ήταν - κατά την άποψη μας - αναντίστοιχα των προσδοκιών για δύο λόγους:

Πρώτον: Διότι , αν και για πρώτη φορά δεν προσκλήθηκαν οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά να συμμετάσχουν, δεν τέθηκε σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ του στρατοπέδου των προθύμων και αυτών που επιθυμούν τη συνέχιση του αγώνα, ούτε διατυπώθηκε ως κοινή θέση η αναγκαία - κατά την άποψη μας - κριτική και .........

αυτοκριτική για τη μέχρι σήμερα πορεία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου μας. Είναι δε χαρακτηριστικό της έλλειψης σαφούς προσασανατολισμού το γεγονός ότι οι Πρόεδροι των Δ.Σ. Καβάλας, κ. Κεβρεκάκης και Βέροιας, κ. Τσαχουρίδης, επιτέθηκαν με παντελώς ανοίκειο τρόπο στον Πρόεδρο του Δ.Σ. Φλώρινας, κ. Στεφανίδη, επειδή στην τοποθέτηση του έθεσε ως ζήτημα τον απαράδεκτο τρόπο λειτουργίας της Ολομέλειας και τη διαχείριση του προϋπολογισμού της και αναφέρθηκε στις ευθύνες για την μη πραγματοποίηση του πανδικηγορικού συλλαλητηρίου και για τον εφησυχασμό που καλλιεργείτο έως και τις 26/4/2010, και τελικά - με την παρέμβαση τους αυτή - κατόρθωσαν να τον διακόψουν χωρίς να υπάρξουν οι ανάλογες αντιδράσεις από τους υπόλοιπους προέδρους.

Δεύτερον: Διότι το ζήτημα της "απελευθέρωσης" του δικηγορικού λειτουργήματος αντιμετωπίστηκε αυστηρά από τη δική μας πλευρά, δεν συσχετίστηκε με την προσπάθεια "μετάλλαξης" της ελληνικής κοινωνίας και δεν τέθηκε - ουδέ κάν ως προοπτική - η κοινή δράση με άλλους κλάδους επαγγελματιών που επίσης "απελευθερώνονται".

Παραθέτουμε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δ.Σ. Σύρου (για το ίδιο θέμα κάντε κλικ εδώ για το άρθρο ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΟ "ΜΠΑΜΠΕΣΙΚΑ ΜΟΥ ΤΑ 'ΦΕΡΕΣ")

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΡΟΥ

Ερμούπολη 24/8/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου με την από 3/8/2010 πρόσκλησή του σε όλους τους περιφερειακούς Συλλόγους της Ελλάδας, πραγματοποίησε συνάντηση το Σάββατο 21 Αυγούστου 2010 και ώρα 11.00 π.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο Ερμούπολης Σύρου με θέμα τη συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων επί του επερχομένου νομοθετήματος «σκούπα» για το «άνοιγμα» των «κλειστών» επαγγελμάτων.

Η συνάντηση έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Ερμούπολης και συμμετείχαν, πέραν του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, άλλοι 21 Δικηγορικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας, οι ακόλουθοι: Αιγίου. Άλεξανδρούπολης, Άρτας, Βεροίας, Γιαννιτσών. Γυθείου, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Κατερίνης, Κιλκίς, Καστοριάς, Κορίνθου, Κω, Λευκάδας, Ναυπλίου, Σερρών, Φλώρινας, Χαλκιδικής, Χίου, όπως και συνάδελφοι εκπρόσωποι παρατάξεων από Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Τη συνάντηση χαιρέτησε ο κ. Δήμαρχος Ερμούπολης και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου Ιωάννης Δεκαβάλλας, η Κα Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Κοζάνης, μέλος και εκπρόσωπος της Ένωσης Εισαγγελέων, η οποία πέραν του σύντομου χαιρετισμού, συνεισέφερε και ουσιαστικά με την πρότασή της για συμπόρευση δικαστών-εισαγγελέων και δικηγόρων για την άμυνα της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της εμμίσθων και αμίσθων στην επίθεση που δέχεται από μια δημοκρατία της ολιγαρχίας πλέον, όπως εύστοχα χαρακτήρισε. Τη συνάντηση χαιρέτησε και ο δικαστικός υπάλληλος Σύρου και μέλος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Κος Αντώνιος Μοσχούτης.

Στη συνέχεια ο έγκριτος συνάδελφος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Κος Σωτήρης Αθανασίου ανέπτυξε την κατάσταση που υπάρχει μέχρι σήμερα και τις πιθανές εξελίξεις όπως και εναλλακτικές λύσεις και ενέργειες σε αυστηρά νομικό-θεωρητικό πλαίσιο.

Μετά την εισήγηση του κ. Σωτήρη Αθανασίου, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου Κος Νικόλαος Παγίδας, ο οποίος αναφέρθηκε τιμητικά στον κ. Σ. Αθανασίου και τη συναδελφική και άρτια επιστημονική του εισφορά σε όλο το δικηγορικό κόσμο. Ενημέρωσε τη συνάντηση για την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου του στις 5/8/2010 με την οποία το σώμα αποφάσισε ν’ απαντήσει στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας- και στα ερωτήματα που έχει θέσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ολομέλεια της Καβάλας στις 19/7/2010, με ένα όχι σε όλα, όπως επίσης και την υλοποίηση της δημοσίευσης-επικοινώνισης των αποφάσεων της Ολομέλειας.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν όλοι οι παριστάμενοι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Δικηγορικών Συλλόγων. Κοινή διαπίστωση υπήρξε η ανάγκη υλοποίησης αποφάσεων, κυρίως της δυνατότητας να επικοινωνήσουμε τις αποφάσεις και τις θέσεις του δικηγορικού σώματος, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί κατ’ επανάληψη στις τελευταίες Ολομέλειες, με αποτέλεσμα το τελευταίο χρονικό διάστημα τα Μ.Μ.Ε. του κέντρου (του κράτους των Αθηνών) να διαπομπεύουν και να εξευτελίζουν όλους τους δικηγόρους χωρίς να δίνουν βήμα στους εκπροσώπους μας. Αυτά τα ελλείμματα της μη υλοποίησης αποφάσεών μας, η συνάντηση της Ερμούπολης ομόφωνα συμφώνησε ότι αναλαμβάνει να τα υλοποιήσει.

Κοινές θέσεις από τις τοποθετήσεις καταγράφηκαν οι ακόλουθες:

1) Πώς είναι κλειστό λειτούργημα η δικηγορία στην Ελλάδα, όταν η αναλογία πληθυσμού και δικηγόρων είναι η μικρότερη σε όλη την Ευρώπη και με μεγάλη διαφορά (1 δικηγόρος για 209 κατοίκους όταν π.χ. στη Γαλλία είναι 1 προς 1368 και στη Φινλανδία 1 προς 2971). Επισημάνθηκε δε ρητά ότι τα μέτρα έτσι όπως επιχειρείται να εισαχθούν προς εφαρμογή δεν ισχύουν πουθενά "εν συνόλω" σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

2) Η κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών και η άρση των γεωγραφικών περιορισμών του λειτουργήματος μας και η είσοδος στο δικηγορικό λειτούργημα των κεφαλαιουχικών - πολυεπαγγελματικών εταιρειών δεν σκοπεύει στη καλύτερη και φθηνότερη παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη αλλά στην εξυπηρέτηση και μόνον των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών, μεγάλων επιχειρήσεων και μεγάλων δικηγορικών γραφείων με την παράλληλη εξαθλίωση των ελευθέρων μαχόμενων δικηγόρων και ιδίως των νέων.

3) Η κακή και η στα πρόθυρα της κατάρρευσης κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης, για την οποία κανείς από την κυβέρνηση ακόμη και αυτή τη στιγμή δεν ενδιαφέρεται και δεν ασχολείται, ίσως γιατί πανάκεια αυτής της τραγικής κατάστασης θεωρείται η διαπόμπευση και η φίμωση του ελεύθερου μαχόμενου δικηγόρου και η κατάργηση των δικηγορικών συλλόγων.

4) Η καθημερινή μας διαπόμπευση και ο εξευτελισμός του δικηγόρου μαζί με άλλους επιστημονικούς κλάδους, αποκρύπτοντας τα Μ.Μ.Ε. επιμελώς ότι σήμερα οι δικηγόροι φορολογούνται άμεσα στην πηγή (π.χ. ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου σήμερα εισπράττει και αποδίδει δια των υπαλλήλων του , ανά διμηνία 40-50000,00 ευρώ), ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσιάσει τις θέσεις της Ολομέλειας μας, ούτε και έχουν δώσει βήμα σε οποιονδήποτε θεσμικό μας εκπρόσωπο.

Ενδιαφέρουσα πρόταση κατατέθηκε εγγράφως από τον Πρόεδρο της Κατερίνης κ.. Χ. Τζαμακλή με θέμα: «την αναγκαιότητα οργάνωσης και διεξαγωγής του συνεδρίου των Δικηγορικών Συλλόγων».

Το συνέδριο μας όπως προβλέπεται από το καταστατικό της Ολομέλειας, πρέπει να γίνεται κάθε τρία χρόνια , η πραγματικότητα όμως είναι ότι έχει να γίνει συνέδριο από το 1997!

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κω κ. Π. Αβρίθης συνεισέφερε τις σκέψεις του για τη συνταγματική πλέον προστασία της νησωτικότητας, θέση που συμμερίστηκαν και οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Λευκάδας, Χίου και Σύρου.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας κ. Δ. Στεφανίδης κατέθεσε τον προβληματισμό του για τον συνεχόμενο ελλιπή συντονισμό της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

Τέλος ο εκπρόσωπος και μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Ρ. Μυλωνάς μαζί με τους χαιρετισμούς του Προέδρου του Δ.Σ.Θ. κου Μ. Λαμτζίδη, κατέθεσε τη γραπτή εισήγησή του Προέδρου του Δ.Σ.Θ. με την οποία διαπιστώνει: 1) τεράστιο επικοινωνιακό έλλειμμα, 2) την αδιευκρίνιστη θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών τη στιγμή που υλοποιώντας τις αποφάσεις της Ολομέλειας, εμφανίζεται να πρωτοστατεί στο δικαστικό αγώνα κατά του «Μνημονίου», 3) για τον «προτεινόμενο συμβιβασμό» και την «καλοπιστία ορισμένων», όσον αφορά το «άνοιγμα» με κατάργηση των ελαχίστων και των γεωγραφικών περιορισμών. 4) Έλλειμμα υπεύθυνης ενημέρωσης και ειδικότερα: ποιες είναι οι διεργασίες της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής, οι θέσεις της Τρόϊκας στη συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και οι θέσεις του οικονομικού επιτελείου, 5) διατύπωση πρότασης με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: α) προβολή των θέσεών μας με κινητοποιήσεις, β) συνάντηση και ακρόαση από τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, γ) συνάντηση με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, δ) διοργάνωση συνέντευξης τύπου για να επικοινωνήσουμε τις θέσεις μας για τη λεγόμενη «απελευθέρωση».

Η συνάντηση άκουσε με πραγματικό ενδιαφέρον την εισήγηση και όσον αφορά την προτεινόμενη ανάληψη της ήδη αποφασισθείσας στην Ολομέλειας της Καβάλας σύγκλησης Ολομέλειας τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου 2010 από τον Δ.Σ. Θεσσαλονίκης εν’ όψει της Δ.Ε.Θ.. Οι συμμετέχοντες την βρήκαν άκρως ενδιαφέρουσα και ίσως αποδοτική στην προβολή αλλά και επίτευξη όλων των θέσεών μας στο «άνοιγμα (του ήδη ορθάνοιχτου) δικηγορικού λειτουργήματος», το οποίο έχει άλλο στόχο, δηλαδή την εξαθλίωση και το φίμωμα του ελεύθερου-μαχόμενου δικηγόρου και την κατάργηση των δικηγορικών συλλόγων, προς διευκόλυνση του χρηματοοικονομικού συστήματος, που έχει δημιουργήσει την παγκόσμια αυτή κρίση και με την ιδιωτικοποίηση του χώρου της Δικαιοσύνης για μια Δικαιοσύνη των δυνατών και όχι μιας δυνατής Δικαιοσύνης.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΡΟΥ