Logo
Print this page

Η μετατροπή του Κλάδου Πρόνοιας σε Ν.Π.Ι.Δ.

Η μετατροπή του Κλάδου Πρόνοιας σε Ν.Π.Ι.Δ.

Το παρακάτω άρθρο δημοσίευτηκε στο "ΠΑΡΙΣΤΑΜΑΙ" τον Σεπτέμβριο του 2008.

logodsp

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας αποφάσισε πρόσφατα να μετατραπεί ο κλάδος Πρόνοιας του Τ.Π.Δ.Π. σε Ν.Π.Ι.Δ. σύμφωνα με την παρ. 20 του άρθρου 6 ν. 3029/2002 (Νόμος Ρέππα).

Η απόφαση αυτή λήφθηκε χωρίς να έχει γίνει ενημέρωση, χωρίς να έχει διεξαχθεί διάλογος και χωρίς να έχει αναπτυχθεί, έστω και στοιχειωδώς, ο προβληματισμός για την αναγκαιότητα, και κυρίως τη σκοπιμότητα, της μετατροπής αυτής. Ενδεικτικό δε των παραπάνω είναι ότι η ελάχιστη ενημέρωση που προηγήθηκε αφορούσε το καταστατικό του νέου νομικού προσώπου, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας δέκα ημέρες πριν τη Γενική Συνέλευση της 18ης Ιουνίου, η οποία και δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ελλείψεως απαρτίας, και όχι την αναγκαιότητα της μετατροπής αυτής, η οποία θεωρήθηκε ως «μονόδρομος» τόσο από το Δ.Σ. του Τ.Π.Δ.Π., όσο και από το Δ.Σ. του Συλλόγου μας.

Για τον λόγο αυτό, παρότι προκύπτουν αρκετά ζητήματα από τις επιμέρους ρυθμίσεις του καταστατικού του νέου ταμείου και κυρίως από τον προβλεπόμενο τρόπο επένδυσης των αποθεματικών του (μέχρι 50% στο χρηματιστήριο), θα .................

προσπαθήσω να εκθέσω τους βασικούς άξονες του προβληματισμού για τη σκοπιμότητα της μετατροπής αυτής, έχοντας βεβαίως επίγνωση ότι μόνο μέσα από διεξοδική συζήτηση θα μπορούσε να τεθεί το εύρος της σοβαρότητας του εν λόγω ζητήματος και των μελλοντικών συνεπειών του.

- Κατ’ αρχάς η μετατροπή του κλάδου Πρόνοιας σε Ν.Π.Ι.Δ. συνιστά αποδοχή του «αμετάκλητου» των ρυθμίσεων του νόμου Πετραλιά (δηλαδή της ενοποίησης των ταμείων μας), πριν κάν ο νόμος αυτός εφαρμοσθεί και μάλιστα ενώ κατά κοινή ομολογία υπάρχουν πολλές «εγγενείς» δυσκολίες για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του. Μάλιστα η «εμπρακτη» αυτή αποδοχή έρχεται σε σαφή αντίθεση με τις διακηρύξεις του Συλλόγου μας για τη συνέχιση του αγώνα και την προσβολή των διατάξεων του νόμου Πετραλιά δικαστικά.

- Αποδυναμώνουμε μόνοι μας τον κλάδο Υγείας, προικίζοντας το νέο ταμείο (Ν.Π.Ι.Δ..) με το 68% των εσόδων και της κινητής περιουσίας του Τ.Π.Δ.Π., πράγμα που σημαίνει ότι αποδεχόμαστε έτσι ότι είναι προδιαγεγραμμένο το μέλλον της περίθαλψης μας από ένα ελλειμματικό ταμείο και ό,τι αυτό συνεπάγεται (μείωση των παροχών – αύξηση των εισφορών).

- Αποδεχόμαστε την απορρύθμιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, καταφεύγοντας στην ίδρυση του νέου Ταμείου, ενώ θα έπρεπε να αντιταχθούμε, όχι μόνο στην εφαρμογή του νέου νόμου, αλλά και στις παλαιότερες ρυθμίσεις που μειώνουν τα δικαιώματα των δικηγόρων που ασφαλίσθηκαν μετά την 1.1.1993 (νόμος Σιούφα)..

Τα παραπάνω έχουν ως βάση την αντίληψη ότι τίποτα δεν είναι «τετελεσμένο» και ότι τίποτα δεν είναι «προδιαγεγραμμένο» αν υπάρχει συνεπής και ανυποχώρητος αγώνας (υπενθυμίζω το παράδειγμα των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδας). Η αντίθετη δε αντίληψη, ότι δηλαδή «ο νόμος πλέον πέρασε» και «ας σώσουμε ότι μπορούμε», όχι μόνον δεν είναι χρήσιμη υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά θα μπορούσε να θεωρηθεί και συνυπεύθυνη για τη μείωση των ασφαλιστικών δικαωμάτων μας, καθώς κάθε υποχώρηση από κεκτημένα σηματοδοτεί, δυστυχώς. και την έναρξη μιας νέας επίθεσης.

 ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΤΡΩΝΑ

Related items

Design and Powered by JAMP