Logo
Print this page

Κατάργηση των προεισπράξεων - άλλη μία απορρύθμιση που μας κάνει φτωχότερους

pastarchivesΤο θέμα της απελευθέρωσης των αποκαλούμενων (τα τελευταία χρόνια) κλειστών επαγγελμάτων δεν είναι νέο.

Κατά τη γνωστή τακτική, από το έτος 2006  άρχισαν να εμφανίζονται  ανά τακτά  χρονικά διαστήματα  δημοσιεύματα που επικαλούνται την εφαρμογή της οδηγίας  Μπολκενστάιν (τροποποιημένη),  διοκιμάζοντας αντιδράσεις και αντιστάσεις  και προετοιμάζοντας την κοινή γνωμή  να στρέψει τις πλάτες της στα "καρτέλ"  και τις "συντεχνίες" δικηγόρων, συμβολαιογράφων, μηχανικών κλπ,

Δυστυχώς όμως, αντιστάσεις και αντιδράσεις από την πλευρά των δικηγόρων μέχρι στιγμής  δεν υπήρξαν (ή τουλάχιστον οι απλοί δικηγόροι δεν πληροφορηθήκαμε ότι υπήρξαν). Ετσι, εντελώς απροετοίμαστοι, βρισκόμαστε  πλέον,  σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", να ...............

περιμένουμε να κατατεθει άμεσα το νομοσχέδιο που θα "ανοίξει"  το επάγγελμα μας.

Τι σημαίνει όμως  "απελευθέρωση" του επαγγέλματος του Δικηγόρου;

Οπωσδήποτε κατάργηση των προεισπράξεων. δηλαδή των κατώτερων νόμιμων αμοιβών, κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια κάι άρση του περιορισμού  άσκησης των καθηκόντων μας εντός των ορίων του Πρωτοδικείου που εδρεύει ο δικηγορικός σύλλογος που ανήκουμε.. Φαντάζομαι όμως - και εδώ υπάρχει αρκετός χώρος γιαι φαντασία αφού η πληροφόρηση είναι μέχρι σήμερα ελάχιστη και προέρχεται αποκλεστικά  από  τον τύπο -  ότι οι απορρυθμίσεις που ετοιμάζονται , μελλοντικά, θα ανοίξουν το επάγγελμα και στους  απόφοιτους των ιδιωτικών πανεπιστημίων ή  των κέντρων ελευθέρων σπουδών και  θα δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας πολυεπαγγελματικών εταιρειών,  αφού  ο περιορισμός των Δικηγορικών Συλλόγων στο "επιστημονικό" τους έργο  αίρει τα εμπόδια για μια τέτοια εξέλιξη.

Οι συνέπειες όμως της  "απελευθέρωσης"  δεν περιορίζονται  στη μείωση των εισοδημάτων μας και στην ένταση του ανταγωνισμού, αφού η κατάργηση των προεισπράξεων και της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια θα στερήσει από σημαντικότατους πόρους  το Ταμείο Νομικών, θα στερήσει από έσοδα τους Δικηγορικούς Συλλόγους και , θα συνεπιφέρει και αλλάγές στη φορολόγηση μας, που μέχρι τώρα γινόταν στην πηγή κατά την έκδοση των γραμματίων προείσπραξης.

Ολα αυτά δεν μπορεί και δεν πρέπε να περάσουν στο "ντούκου". Δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε τις νέες αυτές απορρυθμίσεις με τη μακαριότητα που τα Δ.Σ. των Συλλόγων μας αντιμετώπισαν το νόμο Σιούφα  το 1992 (ελάχιστοι πληροφορήθηκαν τότε τι σήμαινε για τους ασφαλισμένους μετά το 1993) ή την παθητικότητα που έδειξαν πέρυσι στο νόμο Πετραλιά {τη γνωστή αντίληψη ότι "έτσι και αλλιώς θα περάσει, ας σώσουμε ό,τι μπορούμε") .

Και το ζήτημα βεβαίως δεν σταματά εδώ.

Δεν πρέπει να  απασχολήσει μόνο εμάς τους δικηγόρους που μετά βεβαιότητας θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες στην άσκηση του επαγγέλματος μας .

Θα πρέπει να απασχολήσει ολόκληρη την κοινωνία,  διότι η αποφυγή  της διπλής δαπάνης που υποτίθεται ότι  υπαβάλλεται εκείνος που επιθυμεί να προσλαβει δικηγόρο που δεν ανήκει στο σύλλογο του Πρωτοδικείου που εκδικάζεται η υπόθεση του  και η αποφυγή της  δαπάνης της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρου στις αγοραπωλησίες ( άλλωστε  το ζήτημα αυτό ανέκυψε και πριν τους ολυμπιακούς αγώνες με αποτέλεσμα να μειωθεί το ποσοστό της αμοιβής μας στα συμβόλαια μεγάλης αξίας ) δεν συνιστούν επαρκείς αιτιολογίες για μία τέτοιας έκτασης απορρύθμιση που εκτός  όλων των άλλων θα έχει εμφανείς συνέπειες και στην ποιότητα της απονομής  της δικαιοσύνης λόγω της έντασης του ανταγωνισμού.

Ως εκ τούτου καλό "το δωράκι" που ετοιμάζεται να κάνει η ικυβέρνηση στις  κατασκευαστικές εταιρείες και στους μεγαλοεργολάβους με την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια. Μήπως όμως πρέπε να σταματήσει να παριστάνει τον "μαθητευόμενο μάγο" και να αναλογιστεί και τις υπόλοιπες συνέπειες,

 

Related items

Design and Powered by JAMP