Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

ΙΙ. Από το Δελτίο Τύπου της 17ης Ιουλίου 2009 έως την Ολομέλεια της 26ης Απριλίου 2010: Ενας κλάδος κοιμάται!!

4108062

Πριν από ένα περίπου χρόνο, πάλι καλοκαίρι, περιμέναμε η κυβέρνηση Καραμανλή να καταθέσει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την εφαρμογή της Οδηγίας Μπολκενστάιν. Τότε η Ολομέλεια με το Δελτίο Τύπου της 17.7.2009 διαβεβαίωνε ότι ".... όσα αναφέρονται σε σχέση με το προβαλλόμενο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων..... δεν αντιστοιχούν με την πραγματικότητα όσον αφορά στους δικηγόρους...".

 

Εκτοτε η κυβέρνηση άλλαξε, τα δημοσιεύματα του τύπου και οι εξαγγελίες των νέων υπουργών περί απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, στα οποία περιλαμβάνονταν και οι δικηγόροι, πύκνωναν, αλλά οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες παρέμεναν συνεπείς και αμετακίνητες στη θέση τους ότι .ο ζήτημα "δεν μας αφορά". Ετσι τον Ιανουάριο του 2010 η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων συνεδρίαζε με θέμα την απαξίωση των νομικών σχολών (!!!), τον Μάρτιο, ενώ είχει ήδη κατατεθεί το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της εν λόγω Οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο αποφάσιζε τριήμερη αποχή μόνο για τον Φ.Π.Α. και στις 26 Απριλίου αποφάσισε να συνεδριάσει η Ολομέλεια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μαζί με τον, ως γνωσό, "φιλοδικηγόρο" Υπουργό, τον κ. Καστανίδη !!

 

Τι έγινε λοιπόν με το θέμα της "απελευθέρωσης"; Διέλαθε της προσοχής των συνδικαλιστικών ηγεσιών μας, αν και ως ζήτημα είχε ανοίξει πολύ πριν από την έκδοση της Οδηγίας Μπολκενστάιν ; Είχαν πειστεί από τις "κατ' ιδίαν" διαβεβαιώσεις των υπουργών (διότι δημοσίως άλλα έλεγαν) ότι το θέμα "δεν μας αφορά" ή μήπως είναι θιασώτες της "απελευθέρωσης" και αντιλαμβανόμενοι ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, θέλησαν να φέρουν τον κλάδο προ τετελεσμένου κάνοντας, κατά το κοινώς λεγόμενο, "τις πάπιες";

 

Η μόνη λογική εξήγηση είναι προφανώς η τελευταία και αφορά οπωσδήποτε τους κ.κ. Παξινό, Μανουσάκη και Λαμτζίδη, καθώς και την πλειοψηφία των συμβούλων των Δ.Σ.Α., Δ.Σ.Π και Δ.Σ.Θ, οι οποίοι ανεξάρτητα από την παράταξη με την οποία εκλέχτηκαν και από τις κομματικές πολιτικές τοποθετήσεις τους (λ.χ. ο κ. Σχινάς, αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Α. και ο κ. Σταματογιάννης, γραμματέας του Δ.Σ.Π. ανήκουν στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ) τάχθηκαν υπερ της απελευθέρωσης βλέποντας σ' αυτήν το ....μέλλον της δικηγορίας!! Μάλιστα δεν πρέπει να ξεχνάμει ότι ο κ. Μανουσάκης, ο οποίος συχνά επικαλείται τις αριστερές καταβολές του , εντελώς τυχαία , βλέποντας πάντα μπροστά και προνοώντας, συγκάλεσε σε ανυποψίαστο χρόνο συνέλευση για να αποφασιστεί η ασφαλιστική εταιρεία για την ασφάλιση επαγγελματικού κινδύνου,(την οποία επιτάσσει η Οδηγία Μπολκενστάιν), ενώ πολλές φορές μέχρι σήμερα, λειτουργώντας ως εκφραστής των μεγάλων δικηγορικών γραφείων του Πειραιά επικαλέστηκε το παράδειγμα του εκσυγχρονισμού των ναυτιλιακών γραφείων για να αποδείξει ότι "δεν θα πάθουμε και τίποτα" !!

 

Παρ' όλες όμως τις συντονισμένες προσπάθειες που κατέβαλαν , η "σούπα" τελικά χάλασε και ο δικηγορικός συνδικαλισμός, έστω και καθυστερημένα, ξύπνησε από το λήθαργο που του είχαν επιβάλει. Και επειδή - παρά τις ηττοπαθείς προβλέψεις των Προέδρων των τριών μεγάλων συλλόγων - ο αγώνας μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί, ας προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε το μέλλον, ξεκινώντας από την ανασκόπηση αυτών που έγιναν έως την Ολομέλεια της Καβάλας.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top