Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Δικαστήρια αρνούνται να εφαρμόσουν τη διάταξη περί υποχρεωτικής φυλάκισης για το πλημμέλημα της "συμμορίας"

Δικαστήρια αρνούνται να εφαρμόσουν τη διάταξη περί υποχρεωτικής φυλάκισης για το πλημμέλημα της "συμμορίας"

του Παναγιώτη Στάθη

Το Εφετείο Αθηνών και το Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά δεν εφάρμοσαν τη διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο και προβλέπει υποχρεωτική φυλάκιση για σειρά αδικημάτων σε βαθμό πλημμελήματος (κλοπές κλπ) όταν διαπράττονται ως συμμορία από δύο και παραπάνω άτομα) θεωρώντας ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), αλλά και στο θεμελιώδες δικαίωμα του τεκμηρίου αθωότητας, που απαγορεύει την μεταχείριση του κατηγορουμένου ως ενόχου έως την αμετάκλητη καταδίκη του.

 Η εξέλιξη αυτή φέρνει το θέμα στη Βουλή αφού αφορά στην εφαρμογή ή όχι διάταξης του Ποινικού Κώδικα περί υποχρεωτικής φυλάκισης (όχι αναστολή) σε περιπτώσεις που διαπράττονται συγκεκριμένα αδικήματα από κατηγορουμένους που λειτούργησαν ως "συμμορία” (187 ΠΚ παρ.6).
 
 

Ήδη με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και άλλοι 27 βουλευτές, ζητούν απαντήσεις από τον Υπουργό Δικαιοσύνης επικαλούμενοι τις αποκαλύψεις των σχετικών δικαστικών αποφάσεων καθώς "δημιουργείται ασάφεια ως προς την ισχύ της εν λόγω διάταξης και το νομικό πλαίσιο με το οποίο δικάζεται ο πολίτης-κατηγορούμενος”. Ζητούν δε, όπως και οι δικηγόροι (που πραγματοποιούν αποχή από τις δίκες με αυτό το αντικείμενο έως τις 31 Δεκεμβρίου) απόσυρση ή τροποποίηση της διάταξης.

Τι έχει συμβεί

Η νέα διάταξη (187 παρ 6) που εισήχθη στις αρχές Μαρτίου του 2022 προβλέπει ότι :

-Οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας , αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία, δεν μετατρέπονται , ούτε αναστέλλονται.

-Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως αναφερόταν κατά την ψήφιση της διάταξης στόχος ήταν η αποτροπή της μικροεγκληματικότητας της γειτονιάς, μέσω ενός αυστηρού πλαισίου μη μετατροπής της ποινής για πλημμελήματα που κατά την άποψη αυτή, ανακυκλώνει την μικροεγκληματικότητα από τους ίδιους δράστες.

Στην πράξη

Από την πρώτη στιγμή έντονη ήτα η αντίδραση των δικηγόρων που ανέφεραν :

-Πως υπάρχει κατάλυση του τεκμηρίου αθωότητας αφού μέσω ουσιαστικής επιβολής προ-ποινής και αντιμετώπιση των κατηγορουμένων, ως ενόχων, δίχως να έχει καν μεσολαβήσει η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό

 -Πως η διάταξη αυτή έχει αναδρομική ισχύ σε ήδη εκκρεμείς υποθέσεις αφού το ζήτημα της χορήγησης ή όχι ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση ρυθμίζεται στο άρθρο 497 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και είχε αρχικά κριθεί ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση αναπτύσσει άμεση ισχύ και αναφορικά με την εκδίκαση πράξεων που είχαν τελεστεί πριν την ψήφισή της.

Στην πράξη λοιπόν ανώτερα δικαστήρια, Εφετεία, έρχονται να μην την εφαρμόσουν με το σκεπτικό ότι "...για το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης, εφαρμόζει το άρθρο 497 ΚΠΔ και όχι το άρθρο 187 παρ.6 ΠΚ, καθόσον η τελευταία αυτή διάταξη αντίκεται στην αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), αλλά και στο θεμελιώδες δικαίωμα του τεκμηρίου αθωότητας, που απαγορεύει την μεταχείριση του κατηγορουμένου ως ενόχου έως την αμετάκλητη καταδίκη του”.

Δυο αποφάσεις

Υπάρχουν ήδη τέτοιες δικαστικές αποφάσεις:

-Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, που εκδόθηκε στις 6 Μαΐου 2022

και καθαρογράφηκε πρόσφατα σχετικά με την υπόθεση εκβιάσεων και άλλων αδικημάτων σε βάρος 40 προσώπων που έγινε στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Το δικαστήριο την διάταξη περί υποχρεωτικής φυλάκισης στους καταδικασθέντες για το πλημμέλημα της συμμορίας και δίνει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους μέχρι το Εφετείο

-Η υπ΄ αριθμόν 2937/2022 απόφασή του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών που αρνήθηκε να οδηγήσει στις φυλακές κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν σε ποινές από 3- 5 χρόνια για τα αδικήματα της κλοπής (κακούργημα) και συμμορίας (πλημμέλημα- 187 παρ. 6 ΠΚ).

H ερώτηση

Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα την τροποποίηση άρθρου 187 ΠΚ (Αναστολή – Μετατροπή ποινής, Αναστέλλουσα δύναμη έφεσης), ζητεί να απαντηθεί αν :

• Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για τη νομοθετική κατάργηση – τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 187 παρ. 6 ΠΚ, όπως προστέθηκε με το ν. 4908/2022.

• Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης απέναντι στην απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για αποχή από ποινικές δίκες στις οποίες υπάρχει κατηγορία για τέλεση του άρθρου 187 ΠΚ;

ΠΗΓΗ: Capital.gr

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top