Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Ολομέλεια της 17ης Ιουνίου: Μεταλλάξεις και αποκαλύψεις, ενώ ο Αρμαγεδών έρχεται!

katrina2 Είναι νίκη του δικηγορικού συνδικαλισμού  η απόφαση της Ολομέλειας για αποχή από την Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010 μέχρι και την Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2010;

Εν μέρει ναι, διότι επί της ουσίας υπαγορεύθηκε από τις αποφάσεις και την ανυποχώρητη στάση των Γ.Σ., των Δ.Σ. και των Προέδρων των επαρχιακών συλλόγων .  Η νίκη όμως αυτή είναι μισή,  διότι ο κ. Παξινός, ανακτώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων που είχε χάσει μετά το "αυτογκόλ" της τελευταίας Ολομέλειας, επέβαλε για άλλη μία φορά τους όρους του, δηλαδή την έλλειψη πλαισίου και κινήσεων που θα αναδείξουν τον αγώνα των δικηγόρων και θα τον εντάξουν στον αγώνα ολόκληρης της κοινωνίας ενάντια στα μέτρα της Κυβέρνησης και της τρόικας.

Τι όμως ακριβώς διημήφθη σ' αυτήν την κρίσιμη Ολομέλεια;.................

Κατ' αρχάς μπορούμε να πούμε ότι μέχρι και εντυπωσιαστήκαμε από τις αντικυβερνητικές κορώνες της εισήγησης του κ. Παξινού, ο οποίος έφθασε να μιλήσει ακόμη και για μελλοντικό "ξεβράκωμα ηρώων" αναφερόμενος στον σημερινό υπουργό Οικονομικών, ενώ ακόμη αναφέρθηκε στα καυτά σημεία της δανειακής σύμβασης "διεύκολυνσης" της Ε.Ε. προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα σ' αυτά που ορίζουν ότι η Ελλάδα "παραιτείται από κάθε ασυλία" προκειμένου να διασφαλιστεί η νομιμότητα και η εκτελεστότηα της σύμβασης και του Μνημονίου, ότι δεν είναι απαραίτητο η σύμβαση και το Μνημόνιο να κατατεθούν σε οποιαδήποτε δικαστική ή άλλη αρχή της Ελληνικής Δημοκρατίας και ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Ελληνικής Δημοκρατίας (δηλαδή ακόμα και η βουλή) δεν έχουν ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας και υπόκεινται σε εκτέλεση από τους δανειστές.   Ολες βέβαια οι "αντικυβερνητικές" κορώνες του κ. Παξινού ήταν σε φανερή αναντιστοιχία με τα εγκώμια που εν συνεχεία έπλεξε προς τον Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Δημήτραινα, τον οποίο  με δική του πρωτοβουλία κάλεσε στην Ολομέλεια  για  να μας "εξηγήσει" τις θέσεις του Υπουργείου, καθώς  και με την προθυμία που (για άλλη μία φορά) επέδειξε να διακόψει την Ολομέλεια αν δεν σταματούσαν τα αποδοκιμαστικά σχόλια και οι διαμαρτυρίες των συναδέλφων προς τον Γ.Γ.

Την εισήγηση  αυτή ο κ. Παξινός έκλεισε ολοκληρώνοντας την (λεκτική) μετάλλαξη του με επικλήσεις ενότητας του δικηγορικού σώματος και με προτάσεις (α) να δημιουργηθεί ιστοσελίδα της Ολομέλειας, (β) την επόμενη Τρίτη να τοποθετηθούν "μαύρες πλερέζες" στα δικαστήρια λόγω πτώχευσης, (γ) να δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου με άλλους φορείς και (δ) να υπάρξει διάβημα διαμαρτυρίας στο Μαξίμου, συνοδευόμενο με παράδοση ταυτοτήτων.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Δημήτραινας, ο οποίος μας υπέδειξε ότι πρέπει να αποδεχθούμε την κατάργηση του τοπικού περιορισμού, των ελαχίστων αμοιβών και της απαγόρευσης της διαφήμισης (δηλαδή τα πάντα !!) προκειμένου να διασώσουμε τις προεισπράξεις, καθώς η εφαρμογή του Μνημονίου έχει στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του ως καταληκτική ημερομηνία την 31.12.2010 και ήδη σε συνάντηση με την επιτροπή που έχει ορίσει η τρόικα για να εξετάσει τα κλειστά επαγγέλματα, ο Ιρλανδός (!!!) εκπρόσωπος εξέφρασε την άποψη ότι είναι πολλοί - πάρα πολλοί - οι περιττοί περιορισμοί που ισχύουν στο επάγγελμα του δικηγόρου!! Παρ' όλα αυτά μας συνέστησε "ψυχραιμία" τονίζοντας ότι οι προεισπράξεις - διπλότυτα μπορεί να περισωθούν καθώς είναι μεγάλα τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από την πληρωμή του φόρου μας  και δη απέφεραν το έτος 2009 συνολικά το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ και υπολογίζεται ότι μετά την ενσωμάτωση του ΦΠΑ θα αποφέρουν το ποσό των 85 εκατομμυρίων ευρώ!!!

Βεβαίως μετά τις παραπάνω "εξηγήσεις" του κ. Δημήτραινα έπεσαν βροχή οι ερωτήσεις από τους Προέδρους, οι οποίες όμως επί της ουσίας έμειναν αναπάντητες.  Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Πάτρας  κ. Κίτσος, έθεσε το ερώτημα για ποιό λόγο η έκθεση της "αιτιολογημένης γνώμης" απευθύνεται από την Ε.Ε. προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη και αν τελικά αυτή είναι η αρμόδια και όχι ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με τον οποίο μέχρι τώρα "συζητούσαμε" και η απάντηση  του  κ. Δημήτραινα ήταν ότι δεν γνωρίζει και ως εκτούτου δεν μπορεί να απαντήσει, ο  Πρόεδρος του Δ.Σ. Χίου κ. Τσούρος ρώτησε αν ο Υπουργός Δικαιοσύνης γνώριζε το ακριβές περιεχόμενο του Μνημονίου πριν το υπογράψει, αλλά  δεν έλαβε απάντηση και  ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Φλώρινας κ. Στεφανίδης ρώτησε, αν ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύεται να υιοθετήσει τη θέση που θα λάβει η Ολομέλεια αλλά επίσης η ερώτηση του έμεινε χωρίς σαφή απάντηση από τον κ.Δημήτραινα κ.ο.κ.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους Προέδρους των Δ.Σ. , από τις οποίες ιδιαίτερης προσοχής αξίζουν αυτή του κ. Θεοδώρου (Δ.Σ. Ηλείας) ο οποίος ανέφερε ότι κάποιοι έχουν αποφασίσει το θάνατο του Δικηγόρου και ότι πρέπει να προτάξουμε αντίσταση ("Μολών λαβέ" όπως χαρακτηριστικά είπε) λαμβάνοντας και τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, του κ. Δημητρακούλα (Δ.Σ.Σπάρτης), ο οποίος πρότεινε  οι δικηγόροι βουλευτές και Γ.Γ. υπουργείων  να κληθούν να παραιτηθούν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση που δέχεται το σώμα, του κ. Τσάκαλου (Δ.Σ. Λευκάδας) και του κ. Βλουτέλλη (Δ.Σ. Μυτιλήνης) οι οποίοι επίσης έθεσαν το θέμα της αναγκαιότητας της αντίστασης ενάντια στα μέτρα, του κ. Σαμαρά (Δ.Σ. Λάρισας) ο οποίος πρότεινε αποχή από κάθε δραστηριότητα και τη διενέργεια πανδικηγορικού συλλαλητηρίου, του κ. Τζαμακλή (Δ.Σ. Κατερίνης) ο οποίος πρότεινε το πανδικηγορικό συλλαλητήριο να γίνει στις 25.6 και να συγκληθεί εκ νέου η Ολομέλεια για να αποφασίσει την κλιμάκωση του αγώνα, του κ. Στεφανίδη (Δ.Σ. Φλώρινας) ο οποίος επεσήμανε ότι η διαφήμιση αποτελεί το Δούρειο Ιππο για τη διάλυση μας και συνιστά έμμεση αποδοχή της εγκατάστασης κεφαλαιουχικών εταιρειών, ενώ επίσης τόνισε ότι η Ε.Ε. επιθυμεί να συμβιβαστούμε και να μην καταφύγουμε στο ΔΕΚ και πρότεινε συνεχή και χωρίς ρωγμές αποχή από την επόμενη ημέρα έως τις 7 Ιουλίου και του κ. Παγίδα (Δ.Σ. Σύρου) ο οποίος επεσήμανε ότι μέχρι τώρα στα ΜΜΕ ακούγεται μόνο η αποχή των δικηγόρων της Αθήνας και πρέπει να γίνει γνωστή και η αποχή των υπόλοιπων δικηγορικών συλλόγων, ενώ ακόμη πρότεινε να γίνει νέα Ολομέλεια για να εκτιμηθεί η πορεία του αγώνα.

Η τοποθέτηση του Προέδρου του Δ.Σ.Θεσσαλονίκης κινήθηκε στα ίδια πλαίσια με αυτά του κ. Παξινού, δηλαδή αναφέρθηκε στην επιθετικότητα της τρόικας και το νέο μοντέλο δικηγορίας που θέλουν να επιβάλουν, δήλωσε όμως ότι σέβεται και υπολήπτεται τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον κ. Δημήτραινα, ενώ ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Πειραιά έλαβε θέση μάλλον υπερ της συναίνεσης στα μέτρα ,  καθώς ανέφερε ότι και όταν επρόκειτο να επιτραπεί η εγκατάσταση αλλοδαπών δικηγόρων στην Ελλάδα υπήρξε αναταραχή, πλην όμως τα δικηγορικά γραφεία που ασχολούνται με τη ναυτιλία στον Πειραιά εκσυγρονίστηκαν και τώρα δεν έχουν πρόβλημα!!

Η Ολομέλεια έληξε με τον συνήθη (πλέον) τρόπο του κ. Παξινού, δηλαδή χωρίς να συνοψισθούν και να τεθούν σε ψηφοφορία οι προτάσεις. Μάλιστα ο κ. Παξινός θέτοντας "βετο" ως προς το χρόνο έναρξης της αποχής, επέμεινε και πέτυχε να αρχίσει στις 23.6 με την αιτιολογία ότι την Τρίτη δικάζεται αγωγή των δικαστικών υπαλλήλων για ένα επίδομα τους . Ετσι έμειναν μετέωρα τα θέματα του πλαισίου του αγώνα, η δημιουργία γραφείου τύπου της Ολομέλειας, η οργάνωση του πανελλαδικού συλλαλητηρίου καθώς και ο χρόνος σύγκλισης νέας ολομέλειας για επανεκτίμηση της κατάστασης, δηλαδή όλα τα ζητήματα που έθεταν όρους για μια άλλου είδους - πιο ουσιαστική - κινητοποίηση των δικηγόρων,  ώστε να τα διαχειριστεί κατά βούληση ο κ. Παξινός και η (αμαρτωλή) συντονιστική επιτροπή των Προέδρων.

Κατά τα άλλα υπήρξε έντονη η παρουσία της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα Δικηγόρων, καθώς αρκετοί από τους δικηγόρους που την απαρτίζουν διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία του κ. Δημήτραινα στην Ολομέλεια, καθ' ολη τη διάρκεια της ομιλίας του στάθηκαν πίσω του κρατώντας πικέτες, ενώ δεν έλλειψαν και αποδοκιμάσίες για όσα έλεγε. Τέλος κατά την έξοδο του κ. Δημήτραινα ακολούθησε το συνηθισμένο πλέον για τα μέλη της κυβέρνησης "κράξιμο" με συνθήματα και τους γνωστους  χαρακτηρισμούς "ραγιάδες και εθελόδουλοι".

Τώρα τι αποκομίσαμε εμείς από την όλη διαδικασία; Πρώτον, ότι η "μετάλλαξη" του κ. Παξινού δεν τον καθιστά πιο φερέγγυο για τη διεξαγωγή του αγώνα, δεύτερον ότι επιτέλους υπήρξε "αποκάλυψη" των μέτρων που μας ετοιμάζει η τρόικα και τρίτον ότι ο Αρμαγεδών δυστυχώς πλησιάζει. Ποιά πρέπει να είναι η δική μας στάση; Προφανώς η ουσιαστική παρέμβαση μας στον αγώνα, καθώς αποχή χωρίς άλλες δράσεις και χωρίς ουσιαστική κινητοποίηση των δικηγόρων είναι μάλλον ο πιο γρήγορος δρόμος για την ήττα!!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top