Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Έρευνα σοκ αποκαλύπτει: Το 70% των πολιτών αδυνατεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη

Έρευνα σοκ αποκαλύπτει: Το 70% των πολιτών αδυνατεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη

Ενώ το ενδιαφέρον του νομικού κόσμου είναι στραμμένο στους νέους κώδικες, τα αποτελέσματα - σοκ μιας έρευνας που έχει ήδη στα χέρια του ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναμένεται ότι θα προκαλέσει αναταραχή στο χώρο της δικαιοσύνης. Η έρευνα αυτή συνοδεύει την τελική έκθεση του Dr Günther Walchshofer,  μόνιμου Εμπειρογνώμονα της Αυστριακής Τεχνικής Βοήθειας της ΕΕ και αφορά τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που συντελέστηκαν στη δικαιοσύνη τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με έγκυρους κύκλους του Υπουργείου Δικαιοσύνης  από την έρευνα αυτή, μεταξύ άλλων, προκύπτει ότι το 70% των πολιτών αδυνατεί

να προσφύγει στη δικαιοσύνη λόγω του κόστους της, ενώ  από το σύνολο των υποθέσεων που τελικά φθάνουν στα δικαστήρια τα τελευταία πέντε χρόνια το 70% αφορά  διαφορές πολιτών με  το ελληνικό δημόσιο και τις τράπεζες και μόλις το 30% αφορά διαφορές μεταξύ ιδιωτών.

Οι εξελίξεις αυτές χαρακτηρίζονται θετικές από τον εκπρόσωπο της Αυστριακής Τεχνικής Βοήθειας, Dr Günther Walchshofer,  ο οποίος στη σχετική  έκθεσή του θεωρεί ότι αποτελούν συνέπεια των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα. Ωστόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Καλογήρου, διστάζει να προβεί στη δημοσίευσή της,  καθώς τα αποτελέσματά της ουσιαστικά δικαιώνουν το δικηγορικό σώμα, του οποίου οι συνδικαλιστικές ηγεσίες εδώ και δέκα  χρόνια, συνδέοντας υποδειγματικά τα συμφέροντα του κλάδου με την κοινωνία, υπερασπίζονται το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη και αγωνίζονται για την κατάργηση των μέτρων που αύξησαν το κόστος της.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top