Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Για τη Ολομέλεια της 2ας Μαρτίου 2016

anergos 2

H χθεσινή (2.3.2016) Ολομέλεια έχει αξία να καταγραφεί για ένα και μοναδικό λόγο: Για να μπορέσει ο ιστορικός του (όχι μακρινού) μέλλοντος να εξετάσει κάτω από ποιες συνθήκες και με ποιες μεθοδεύσεις εξαφανίστηκε ο αυτοαπασχολούμενος δικηγόρος! Και για να γίνει κατανοητή η παραπάνω απαισιόδοξη εισαγωγή αναφέρουμε ότι:

-  Παρότι έχουμε συμπληρώσει οκτώ εβδομάδες αποχής, δεν τέθηκε κάν ως θέμα συζήτησης η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σώμα, ούτε βεβαίως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζούμε

  •  - H απόφαση για παράταση της αποχής από τις 5 έως και τις 16 Μαρτίου θεωρήθηκε δεδομένη από τον κ. Αλεξανδρή, ο οποίος δεν την έθεσε ούτε κάν τυπικά σε ψηφοφορία!

Και για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Η Ολομέλεια διήρκεσε από τις 15:30 έως τις 18:00 και.................................................................

ξεκίνησε με τον κ. Αλεξανδρή, ο οποίος μας ανακοίνωσε ότι έχουμε μια «ολοκληρωμένη» αναλογιστική μελέτη για το ΤΑΝ, η οποία όμως δεν δόθηκε στους συλλόγους γιατί τα στοιχεία της συγκεντρώνονται μέχρι σήμερα και έχει φθάσει στο 95% (!!) και επίσης ότι θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να μας ενημερώσει ο κ. Ζιμπίδης, αναλογιστής, ο οποίος – σημειωτέον – δεν διευκρινίστηκε αν είναι ο συντάκτης της εν λόγω αναλογιστικής μελέτης και ποια η σχέση του με την εταιρεία «Β.ΜΑΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Π.Ε», η οποία την υπογράφει.

Αυτά που μας είπε ο κ. Ζιμπίδης στη μακροσκελέστατη εισήγηση του μπορούν να συμπυκνωθούν στα εξής δύο σημεία:

  • Το νέο σύστημα που προτείνεται από τον υπουργό αλλάζει τη δομή και τη φιλοσοφία του ασφαλιστικού μας συστήματος και εκείνος ως τεχνικός είναι κάθετα αντίθετος στη δόμηση των εισφορών πάνω στο εισόδημα, καθόσον σε καμιά χώρα δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
  • Το μόνο σενάριο που μπορεί να φέρει αναλογιστική ισορροπία στο σύστημα είναι η εξομοίωση «παλαιών» και «νέων» ασφαλισμένων και η εφαρμογή του νόμου Σιούφα σε όλους.

Εν συνεχεία βάσει των ερωτήσεων που του τέθηκαν από τον κ. Καρίπογλου (πρόεδρο του Δ.Σ. Σερρών), την κ. Αρτόγλου (πρόεδρο του Δ.Σ. Κιλκίς), τον κ. Υφαντή (πρόεδρο του Δ.Σ. Αγρινίου), την κ. Γιογλή (πρόεδρο του Δ.Σ. Ιωαννίνων), τον κ.Βραδή, πρόεδρο του Δ.Σ. Κέρκυρας, κ. Αθανασίου (πρόεδρο του Δ.Σ. Ναυπλίου), κ. Κυμπαρίδη (πρόεδρο του Δ.Σ. Ροδόπης), κ. Καπετανίδη (πρόεδρο του Δ.Σ. Ορεστιάδας), κ. Μπέσκο (πρόεδρο του Δ.Σ. Αιγίου) και την κ. Μάρκου (πρόεδρο του Δ.Σ. Νάξου) , διευκρινίστηκε ότι:

  • Η αναλογιστική αυτή μελέτη αφορά αποκλειστικά το ΤΑΝ, εφόσον μείνει αυτόνομο και συνδυαστεί με την εθνική σύνταξη από το κράτος.
  • Έχει ληφθεί υπ’ όψη το «αισιόδοξο» σενάριο ότι η εισπραξιμότητα των εισφορών από το 58% που είναι σήμερα θα ανέλθει στο 95% τα επόμενα χρόνια (δεν διευκρίνησε σε πόσα χρόνια, παρότι ρωτήθηκε επανειλημμένα )
    • Είναι «ανέκδοτο» η ενοποίηση όλων των ταμείων γιατί σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος με συγχωνεύσεις
  • Η αναλογία ενεργών και συνταξιούχων έχει υπολογιστεί σταθερή βάσει των σημερινών δεδομένων (1 προς 3) και μάλιστα ότι κάθε ενεργός ασφαλισμένος που αποχωρεί θα αντικαθίσταται από άλλον.


Ακολούθησε μακροσκελής εισήγηση του κ. Αλεξανδρή, στην οποία αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στα στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης που παρουσιάστηκε και στην έλλειψη αναλογιστικής μελέτης από την κυβέρνηση . Αναφέρθηκε στα καινούρια φορολογικά μέτρα και στις νέες φορολογικές κλίμακες που υπάρχουν πληροφορίες ότι θα νομοθετηθούν. Ανέφερε ότι τα κλιμάκια των δανειστών είναι αντίθετα με τα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων και την αύξηση των εισφορών και κατέληξε ότι πρέπει να αναρτηθεί η «δική μας» αναλογιστική μελέτη στην ιστοσελίδα της Ολομέλειας, να σταλεί υπόμνημα με τα συμπεράσματα της στους «θεσμούς» και να αποφασιστεί ομόφωνα η παράταση της αποχής από  5 Μαρτίου έως  και 16 Μαρτίου με σύγκληση της Συντονιστικής Επιτροπής στις 15 Μαρτίου.

Από την παραπάνω πρόταση του κ. Αλεξανδρή, η παράταση της αποχής έγινε δεκτή σιωπηρά και το μόνο σημείο που προκάλεσε ενστάσεις από την κ. Γιογλή και τον κ. Στεφανίδη (πρόεδρο του Δ.Σ. Φλώρινας) ήταν η ανάρτηση της αναλογιστικής μελέτης, καθώς και η κ. Γιογλή και ο κ. Στεφανίδης τόνισαν ότι θα πρέπει να μελετηθεί ακόμη η αναλογιστική μελέτη και μετά να λάβει απόφαση η Ολομέλεια. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να αναρτηθεί, καθώς θα θεωρηθεί -χωρίς να ισχύει - ότι υιοθετείται το συμπέρασμα της. Επίσης ο κ. Στεφανίδης πρότεινε , εν όψει των νέων φορολογικών ρυθμίσεων που αναμένονται, να τεθεί το θέμα του αφορολογήτου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στις παραπάνω ενστάσεις ο κ. Αλεξανδρής απάντησε ότι την εν λόγω αναλογιστική μελέτη «την επεξεργαζόμαστε από την Ολομέλεια της Λαμίας» και ότι «ο καιρός δεν περιμένει» . Επίσης ότι θα μιλήσει για τις φορολογικές αλλαγές, αλλά όχι για το αφορολόγητό γιατί δεν πρέπει να απομονώσουμε ένα είδικό θέμα και έκλεισε τη συζήτηση για τα θέματα αυτά. Ακολούθησαν κάποιες προτάσεις για αυστηροποίηση (ναι καλά διαβάζετε) του πλαισίου της αποχής, οι οποίες όμως δεν έγιναν δεκτές και τέλος ο κ. Αβρίθης (πρόεδρος του Δ.Σ. Κω) έλαβε το λόγο ζητώντας διευκρινήσεις για μία διαταγή πληρωμής που του παρέδωσε εκείνη την ώρα συνάδελφος, για την οποία προφανώς είχε δοθεί άδεια να εκδοθεί κατά παράβαση του πλαισίου, πλην όμως ο κ. Αλεξανδρής τον διέκοψε λέγοντας του ότι «και οι δύο μπορούν να αλληλοεκτεθούν» και ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει συζήτηση για το θέμα αυτό, καθόσον γίνονται και λάθη.

Μετά από αυτά κηρύχθηκε το τέλος της συνεδρίασης και τα δικό μας βασικό συμπέρασμα είναι ότι το προεδρείο της Συντονιστικής είναι ήδη «μέσα» σε ό,τι προτείνουν οι θεσμοί και σκίζεται να αναρτήσει την αναλογιστική μελέτη για να αποδείξει τη νομιμοφροσύνη του, καθώς δεν είναι λίγο ένα κλάδος να αυξάνει τις εισφορές του και να μειώνει τις παροχές του οικειοθελώς. Κατά τα λοιπά μπράβο μας που «αγωνιζόμαστε» και είμαστε δύο μήνες σε αποχή και πάμε και για τρίτο για να πληρώνουμε περισσότερα σε εισφορές και να παίρνουμε λιγότερες παροχές,. Όσον δε αφορά τα προβλήματα που βιώνουμε λόγω αποχής, ας κατανοήσουμε επιτέλους ότι στη νέα εποχή της δικηγορίας εμείς οι «μικροί» δεν έχουμε φωνή, ούτε εκπροσώπηση και αν δεν οργανωθούμε μόνοι μας για να διεκδικήσουμε την επαγγελματική επιβίωση μας ένας είναι ο δρόμος: Να κατανοήσουμε ότι αποτελούμε "δυσλειτουργία της αγοράς" και να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα της εξόδου μας από το επάγγελμα……..

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top