Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Που το πάει (ή που μας πάει) ο κ. Αλεξανδρής;

00bw053bqr3

Το ερώτημα του τίτλου δεν είναι ρητορικό. Μας απασχολεί εδώ και καιρό και φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει και στο μέλλον, καθώς οι μέχρι σήμερα κινήσεις του νέου πρόεδρου του Δ.Σ.Α. και ex officio Προέδρου της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν στη φράση "μια στο καρφί και μια στο πέταλο" ή λιγάκι πιο δραματικά "και στο ληστή ψωμί και στον χωροφύλακα χαμπέρι".

Αφορμή για την αναθέρμανση (και τη δημοσιοποίηση) του προβληματισμού μας η πρόσφατη (από 21.8.2014) επιστολή  του κ. Αλεξανδρή προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό οικονομικών σχετικά με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α ,  τον οποίο - πολύ ορθά ομολογουμένως - χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό. 'Εχει προηγηθεί η από 13.8.2014 ανακοίνωσή του ως Προέδρου της Ολομέλειας για την υπ' αριθ. 256/2014 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ., για την οποία -  επίσης πολύ ορθά  - αναφέρει ότι "αντιβαίνει ευθέως στις επιταγές της εσωτερικής συνταγματικής τάξης, η δε διάταξη του άρθρου 25 παρ. 3 τέλ. εδάφιο του ν. 4174/213 είναι προδήλως αντισυνταγματική".

Αυτά λοιπόν είναι "το καρφί", αλλά δυστυχώς υπάρχει και "το πέταλο". Γιατί κάνει πολύ καλά......

  ο κ. Αλεξανδρής και με το κύρος του Προέδρου της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας ανακινεί το ζήτημα της συνταγματικότητας  του ΕΝ.Φ.Ι.Α. , τι γίνεται όμως με τη φορολόγησή μας με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ επί πραγματικών ή τεκμαρτών εισοδημάτων; Θεωρεί αυτήν τη ρύθμιση συνταγματική, ενώ ακόμη και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής στην έκθεση της για τον ν. 4110/2013 επισημαίνει την αντισυνταγματικότητά της (1) ή μήπως ακολουθεί τον γνωστό δρόμο του κ. Παξινού, ο οποίος από τη μια ξιφουλκούσε κατά των μνημονίων και από την άλλη έπραττε πάν δυνατόν για την "αναίμακτη" εφαρμογή τους στον κλάδο των επαγγελματιών που εκπροσωπούσε;

Και ο προβληματισμός μας αυτός είναι - δυστυχώς - πλήρως νομιμοποιημένος, αφού είναι επιεικώς παράδοξο ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας από τη μια να ξεσπαθώνει για την αντισυνταγματικότητα του ΕΝ.Φ.Ι.Α.  που είναι βεβαίως θέμα σημαντικό, αλλά και γενικό ταυτόχρονα και από την άλλη να  "ξεχνά" την καταφανή αντισυνταγματικότητα (2) της φορολόγησης των επαγγελματιών του κλάδου που εκπροσωπεί και όλων των επιτηδευματιών εν γένει.

 Αυτά προς το παρόν και ευελπιστούμε η  Συντονιστική Επιτροπή στην αυριανή της συνεδρίαση (28.8.2014) μέσα στα θέματα που θα συζητήσει να θυμηθεί  - επιτέλους - να θέσει και την αντισυνταγματικότητα των πρόσφατων φορολογικών νόμων που μας αφορούν. Αλλιώς, αντί να παραπονούμεθα ως κλάδος, καλό θα ήταν,  λόγω των πανάξιων συνδικαλιστικών ηγεσιών μας,  να εκφράσουμε επιπλέον και τις ευχαριστίες μας προς την κυβέρνηση που μας φορολογεί μόνο με συντελεστή 26% και όχι λ.χ. με 36%, 46% ή ίσως και 56% επί πραγματικών ή τεκμαρτων εισοδημάτων, πάντοτε από το πρώτο ευρώ!!!

 (1) Στην έκθεση αυτή η επιστημονική επιτροπή της Βουλής αναφέρει μεταξύ άλλων ότι " τίθεται προβληµατισµός ως προς το εάν η εφαρµογή διαφορετικής κλίµακας φορολογικών συντελεστών ανά κατηγορία εισοδήµατος συνάδει προς τις αρχές της καθολικότητας του φόρου και της φορολόγησης" και επιπλέον ότι "το αναγνωρισµένο στο δίκαιο της κοινωνικής πρόνοιας ελάχιστο όριο διαβίωσης συνιστά το ελάχιστο ποσό εισοδήµατος που πρέπει να είναι αφορολόγητο (BVerfGE 87, 153 [169-171]. Εφόσον, εποµένως, το κράτος υποχρεούται να διασφαλίσει για τους πολίτες που δεν διαθέτουν ίδια µέσα τις ελάχιστες προϋποθέσεις για διαβίωση η οποία προσιδιάζει στον σεβασµό της αξίας του ανθρώπου, θα ήταν παράλογο να τους αφαιρεί µέσω της φορολογίας αυτό που πρέπει να τους επιστρέφει υπό µορφή παροχών κοινωνικής πρόνοιας")

 (2) Η μόνη αναφορά του κ. Αλεξανδρή για  το θέμα αυτό έγινε στις 3.4.2014 κατά τη συνάντησή του με τον τότε Γενικό Γραμματέα Εσόδων, από τον οποίο ζήτησε μεταξύ άλλων "την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου τουλάχιστον για τους νέους δικηγόρους".

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top