Menu
RSS

Οι έμποροι ζητούν την "επαναφορά του αφορολόγητου": Εμείς;

Την επίίσημη ανακοίνωση για τις αποφάσεις  της πρόσφατης (26.8.2014) συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής των δικηγορικών συλλόγων - δυστυχώς - ούτε σήμερα την είδαμε αναρτημένη για να τη σχολιάσουμε....Ως εκ τούτου, για  να παραμείνουμε στο θέμα που μας καίει, δηλαδή στο ζήτημα της  επαναφοράς του αφορολόγητου ελαχίστου ορίου συντήρησης για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας , αναδημοσιεύουμε από τη "Δημοκρατία" τις προτάσεις του προέδρου και γ.γ. της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, κ.Βασίλη Κορκίδη, διερωτώμενοι βεβαίως ακόμη μια φορά για ποιούς λόγους, ενώ οι έμποροι αντιδρούν (έστω και υποτονικά), εμείς τηρούμε εδώ και καιρό αιδήμονα σιωπή για το εν λόγω φλέγον ζήτημα.

Τι ζήτησαν χθες οι έμποροι κατά τη συνάντηση τους με τον Χαρδούβελη

 

26.08.2014

Η κατάσταση στην αγορά χρήζει μιας άμεσης οικονομικής «ανάσας», επεσήμαναν στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Καρανίκας. Ο πρόεδρος και ο γ.γ. της ΕΣΕΕ αναφέρθηκαν στις στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει ήδη προτείνει η συνομοσπονδία για τους μικρομεσαίους της αγοράς και αφορούν:

1) Μείωση κατά 50% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 2015 και κατάργηση από το 2016.
2) Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των .......

επιχειρηματικών κερδών από το 26% και 33% στο 20% για τη χρήση του 2015 και στο 15% για το 2016.
3) Αποκλιμάκωση των ανώτατων συντελεστών φορολόγησης των φυσικών προσώπων από 42% στο 33% και μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 22% σε 20% και από το 32% σε 30%.
4) Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση και εφαρμογή του στην οικοδομή και την ακτοπλοΐα.
5) Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιτηδευματίες με μηδενικά έσοδα και μείωση για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες στα προηγούμενα επίπεδα.
6) Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στους ελεύθερους επαγγελματίες αρχικά στα 9.550 και σταδιακά στα 11.500 ευρώ και καθορισμός πλαφόν έκπτωσης φόρου για ιατρικά έξοδα.
7) Επαναπροσδιορισμός ΕΝΦΙΑ για ιδιοχρησιμοποιούμενη επαγγελματική στέγη καθώς και για μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα ακίνητα.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα συνεχίζονται και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχή έκβασή τους, μετά την αξιολόγηση που θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Παράλληλα, τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση είναι καλύτερη απ' ό,τι προ διετίας, όσον αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας. Επίσης, επισήμανε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει προτεραιότητα για τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ και έχει ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό φορολογικών ελαφρύνσεων, σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Εν τω μεταξύ, επιστολή με τα δέκα σημεία που θέλει ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος να συμπεριληφθούν στον «οδικό χάρτη» που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα και εν όψει των ανακοινώσεων που θα γίνουν στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης έστειλε η ΕΣΕΕ στον πρωθυπουργό, τους προέδρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και τους αρμόδιους υπουργούς.
Η ΕΣΕΕ ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να συμπεριληφθούν όλες οι προτάσεις του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου στον οικονομικό «οδικό χάρτη» που σχεδιάζεται να παρουσιαστεί στην τρόικα για τη «μετά Μνημόνιο» εποχή. Αντίστοιχα από την αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει να εντάξει στον σχεδιασμό των βασικών αξόνων της τον προτεινόμενο από την ΕΣΕΕ «εμπορικό άξονα».

Η προετοιμασία Σαμαρά πριν τη μάχη στο Παρίσι

Το ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι (2-4 Σεπτεμβρίου), στο οποίο η κυβέρνηση ποντάρει όσον αφορά την αλλαγή κλίματος με την ανακοίνωση μιας σειράς «ελαφρύνσεων» στη ΔΕΘ, βρίσκεται στο επίκεντρο των κινήσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Στο πλαίσιο αυτό και για τον συντονισμό της αποστολής που θα ταξιδέψει στην πόλη του φωτός, ο κ. Σαμαράς έχει καλέσει στο Μαξίμου την Τετάρτη τους υπουργούς που θα λάβουν μέρος στις διαπραγματεύσεις.

Από την ελληνική πλευρά στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν ο υπ. Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά Σταύρος Παπασταύρου, ο αν. υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπ. Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Θα γίνουν πέντε συναντήσεις, το απόγευμα της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, το πρωί και το απόγευμα της Τετάρτης 3 Σεπτεμβρίου και άλλη μία νωρίς την Πέμπτη. Το ΠΑΣΟΚ θα στείλει στο Παρίσι τους στενούς συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, Χρήστο Πρωτόπαπα και Κυριάκο Πιερρακάκη. Η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης θα είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα, ότι το χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο και θα τεθεί το τι θα γίνει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες (η πρόταση για 100 δόσεις), με το πετρέλαιο θέρμανσης και με τη μείωση του ΦΠΑ.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top