Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Η δικαιοσύνη είδος πολυτελείας και οι δικηγόροι σε απόγνωση

assets_large_t_420_18789655_type11885 Το παρακάτω άρθρο το βρήκαμε στον "Ταχυδρόμο του Βόλου" και μολονότι είναι βέβαιο ότι μας αφορά όλους (τουλάχιστον τους αυτοαπασχολούμενους και τους νέους),  προβληματιστήκαμε αρκετά αν θα έπρεπε να το αναδημοσιεύσουμε λόγω των εορτών και του ήδη ζοφερού κλίματος που ζούμε και  που συνειδητά θα προσπαθήσουμε  να  ξεχάσουμε τις επόμενες ημέρες.

Τελικά όμως, επειδή επικράτησε η άποψη ότι όσο πιο σκληρή είναι η πραγματικότητα, τόσο πιο επιβεβλημένο είναι να τη συζητάμε ανοικτά  , το αναδημοσιεύουμε με την επισήμανση ότι το άρθρο αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον γιατί, εκτός των άλλων, περιέχει συγκεκριμένα  στοιχεία από τα οποία φαίνεται ότι η δικαιοσύνη κατάντησε είδος πολυτελείας και είναι πλέον προσιτή  μόνο στους πλούσιους  (τα ίδια  στοιχεία  θα ήταν χρήσιμο να δημοσιευθούν και από άλλους συλλόγους).
 

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ

 Στους διαδρόμους των δικαστηρίων, λίγο πριν οι υποθέσεις τους φτάσουν στο ακροατήριο, τα «πηγαδάκια» δίνουν και παίρνουν. Αντίδικοι επιχειρούν να έρθουν σε συμβιβασμό και να εγκαταλείψουν τη δικαστική διαμάχη. Οι θιγόμενοι .......

προτιμούν να έρθουν ακόμη και σε συμβιβασμό «πείνας», προκειμένου να γλυτώσουν από τα χρήματα που θα χρειαστεί να καταβάλουν για τα παράβολα της δίκης και τη νομική τους υποστήριξη.

Πλήθος υποθέσεων των πολιτικών αλλά και ποινικών δικαστηρίων δεν φτάνουν εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας σε ακροαματική διαδικασία. Είτε επέρχεται συμβιβασμός είτε ο ενάγων ή ο μηνυτής αποσύρεται, καθώς δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των δικαστικών εξόδων.

Η μείωση των υποθέσεων για τους δικηγόρους και κατά συνέπεια ο δραματικός περιορισμός των εσόδων τους αντικατοπτρίζεται στο φόρο ύψους 15% που καταβάλλεται για τις παραστάσεις.

Από το φόρο προκύπτουν ξεκάθαρα τα συμπεράσματα για τη μεγάλη συρρίκνωση των εισοδημάτων των δικηγόρων, οι οποίοι μαζί με τους υπόλοιπους κλάδους έχουν βρεθεί στη «δίνη» της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για την απώλεια των παραστάσεων από έτος σε έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου το 2007 καταβλήθηκε φόρος ύψους 732.00 ευρώ, το 2008 μειώθηκε στις 706.000 ευρώ, το 2009 στις 625.000 ευρώ, ενώ το 2010 περιορίστηκε στο ποσό των 575.000 ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα στη διάρκεια της τετραετίας περιορίστηκαν κατά 21,4%, ενώ η κατάσταση δείχνει τάσεις επιδείνωσης. Ισχυρό οικονομικό πλήγμα δέχθηκαν τους πρώτους μήνες του 2011, οι δικηγόροι του Βόλου, εξαιτίας και της δίμηνης περίπου αποχής από τα καθήκοντά τους, με αποτέλεσμα να «παγώσει» κάθε δραστηριότητα στα γραφεία τους και τα εισοδήματά τους να περιοριστούν στο ελάχιστο.

Συγκεκριμένα, ενώ το πρώτο δίμηνο του 2010 ο φόρος που αποδόθηκε για τις παραστάσεις δικηγόρων του Βόλου ανήλθε στις 122.000 ευρώ, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011 έφτασε μόλις τις 52.000 ευρώ.

Τα στοιχεία καταρρίπτουν τυχόν εκτιμήσεις ότι οι δικηγόροι ευημερούν και ο κλάδος τους έχει μείνει ανεπηρέαστος από την οικονομική κατάσταση της κοινωνίας. «Οι δικηγόροι είναι κομμάτι της κοινωνίας και δέχεται τις επιπτώσεις της», επισήμανε νομικός σύμβουλος του Βόλου, λέγοντας ότι η δραματική μείωση της δικηγορικής ύλης αποτελεί απόρροια της οικονομικής στενότητας των εντολέων.

Αρκετοί δικηγόροι μιλούν για σοβαρά προβλήματα επαγγελματικής και οικονομικής επιβίωσης, καθώς η προσφυγή στη Δικαιοσύνη έχει μετατραπεί σε δυσβάσταχτη επιλογή για την πλειοψηφία των πολιτών και πρωτίστως για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Η κατάσταση είναι τόσο δραματική, που υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι προτιμούν να καθίσουν στο εδώλιο χωρίς συνήγορο υπεράσπισης, καθώς δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα. Το ίδιο κόστος είναι εκείνο που αποτρέπει πολίτες να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ακόμη και στην περίπτωση που έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους.

Η πτώση στην οικοδομή

Ενας από τους πλέον παραδοσιακούς επαγγελματικούς κλάδους ταρακουνιέται συθέμελα από το δυνατό χτύπημα που έχει δεχθεί ο κατασκευαστικός κλάδος. Η κρίση οδήγησε την κτηματαγορά στο «ψυγείο» και για τους δικηγόρους δημιουργήθηκαν νέα δύσκολα δεδομένα.

Στον πάλαι ποτέ πανίσχυρο κλάδο των νομικών δέχονται τα... απόνερα της δραματικής μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας μαζί με χιλιάδες άλλους επαγγελματίες και εργαζόμενος. Δίχως νέες οικοδομές και πωλήσεις ακινήτων δεν υπάρχουν συμβόλαια, δίχως συμβόλαια δεν υπάρχουν εισοδήματα, σχολιάζουν νομικοί κύκλοι του Βόλου.

Μαζί με τις λιγότερες παραστάσεις στα δικαστήρια, η μείωση του αριθμού των συμβολαίων αγοραπωλησίας ακινήτων δημιουργεί ένα άσχημο κλίμα, που προβληματίζει έντονα τον κλάδο των δικηγόρων.

«Σαφώς και η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα των δικηγορικών γραφείων. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή και από τις φοροεισπράξεις των διπλοτύπων», σχολίαζε γνωστός δικηγόρος.

Ο ίδιος πρόσθετε ότι «γύρω από την οικοδομή κινείται όλο το σύμπαν». Δεν πωλούνται διαμερίσματα, δεν γίνονται συμβόλαια και οι υπηρεσίες που παρέχει ο δικηγόρος γύρω από την αγορά ακινήτων έχουν περιορισμένη ζήτηση.

«Τα συμβόλαια είναι ελάχιστα. Οι δικηγόροι «στενάζουν». Εντολείς ζητούν χρόνο ακόμη και για να πληρώσουν 50 ευρώ και οι εισπράξεις παρουσιάζουν κατακόρυφη πτώση, ενώ τα έξοδα των γραφείων τρέχουν», σχολιάζουν δικηγόροι.

Σε γενικές γραμμές η δικηγορική ύλη έχει συρρικνωθεί συνεπεία της αδυναμίας που δηλώνουν οι πολίτες απέναντι στην κάλυψη των εξόδων.

Υπάρχουν πελάτες δικηγόρων που δεν έχουν να καταβάλουν τα χρήματα που απαιτούνται, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δικηγορικά γραφεία αναγκάζονται να δουλέψουν επί πιστώσει, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για υποθέσεις παλιών πελατών τους.

Και αν οι παλαιότεροι δικηγόροι με κατοχυρωμένη πελατεία αντιμετωπίζουν τα δικά τους οικονομικά προβλήματα, εκείνοι που περνούν ημέρες «ισχνών αγελάδων» είναι οι νέοι στο στίβο της δικηγορίας.

Οι νέοι δικηγόροι, κυρίως όσοι ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, δοκιμάζουν καθημερινά τις αντοχές τους.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top